Deelvraag 1 van autoband:

- Vraag:
Hoe maken ze een autoband?

- Uitleg:
Hoe ze een autoband maken, met welke machines, op welke plaatsen en wat ze aan ontwikkeling doen.

- Antwoord:
1.1 Het karkas en de Gordel.
1.2 Het loopvlak.
1.3 Het profiel.


1.1 Het karkas en de Gordel:
Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de band erg sterk zijn. Bij de personenauto wordt de gordel gemaakt van staal en het karkas van rayon of polyester. Hieronder kan U het project zien van het maken van een autoband. Het gaat hier om de radiaalband die bij bijna alle autobanden gebruikt wordt.

- Het karkas:
Het karkas wordt gemaakt van rayon of polyester en de hiel van staal. Als eerste wordt de hiel gemaakt. Deze wordt uitgesneden uit staal zie ook figuur 2.2 en vervolgens om de koordraden gebogen. (Zie ook 3.4 in dit onderzoek)


Figuur 2.2: Het maken van de hiel

Als de hiel van de band af is worden draden van rayon of polyester gemaakt en vervolgens omgebogen tot ze de juiste vorm hebben. Dan zitten ze in de machine op figuur 2.0. Om het karkas wordt een laag rubber gedaan, zodat het karkas niet zo makkelijk uit elkaar valt maar netjes in elkaar blijft zitten.


Figuur 2.0: Het maken van het karkas

Op figuur 2.0 kan U de rubberlaag die om het karkas zit duidelijk zien.

- De gordel:
De gordel wordt gemaakt van staal, de staaldraden worden in elkaar gevlochten zoals op figuur 2.5. Deze laag wordt dan om het karkas gedaan. Dit kan je zien op Figuur 2.1. Als de gordel om het karkas zit worden deze met elkaar verlijmd. Dan is de bandconstructie af.


Figuur 2.1: Het maken van de gordel


Figuur 2.5: de bandconstructie, karkas + gordel = bandconstructie

Nu is de bandconstructie af.


1.2 Het loopvlak:
Als de bandconstructie af is moeten de rubberen lagen om deze constructie heen. Dit zijn verschillende lagen die op verschillende richtingen om de bandconstructie heen gedraaid worden. Dit gebeurt met de machine op figuur 2.4


Figuur 2.4: het maken van de rubberlagen op de bandconstructie

De band heeft nu wel een rubberlaag om de bandconstructie heen maar nog geen profiel.


1.3 Het profiel:
De band heeft nu een rubberlaag maar nog geen profiel. dit profiel word uit de band gesneden met de machine op figuur 2.6 Als deze machine klaar is met de band kan de band naar de winkel om verkocht te worden.


Figuur 2.6: Het maken van profiel in de band

Home
Geschiedenis
+ Autoband
 - Deelvraag 1
 - Deelvraag 2
 - Deelvraag 3
+ Raceband
 - Deelvraag 1
 - Deelvraag 2
 - Deelvraag 3
Links
Contact

Deelvraag 1
© Copyright www.auto-banden.nl | home | geschiedenis | contact | statistieken